Bezpłatne badanie psychologiczne
dla seniorów z województwa dolnośląskiego
AdobeStock_394921380_edited.png

Dolnośląska Fundacja Alzheimerowska zaprasza Seniorów

z województwa dolnośląskiego na bezpłatne konsultacje

z psychologiem.

Porady odbywają się zarówno w trybie stacjonarnym, jak i zdalnie.

Zapisy prowadzimy pod numerem telefonu 536 437 005 lub mailowo pod adresem kontakt@alzheimer.wroclaw.pl

Projekt sfinansowano z budżetu samorządu województwa dolnośląskiego

Dolny ól•sk - logotyp, kolor (jpg-zip).jpg
Prelekcje dla Seniorów

Organizujemy bezpłatne prelekcje dla zorganizowanych grup seniorów, nt. symptomów i profilaktyki chorób otępiennych.

Chętnych zapraszamy do kontaktu pod nr tel. 508 359 788.

prelekcje_www.png

wsparcie osób niepełnosprawnych
oraz ich opiekunów
w czasie pandemii covid-19
pfron -www 4-02.png

Bezpłatne porady psychologiczne online dla osób niepełnosprawnych oraz opiekunów osób niepełnosprawnych.

Konsultacje z psychologami odbywają się telefonicznie lub w formie wideorozmowy.

Aby skorzystać ze wsparcia wystarczy zadzwonić do dyżurującego psychologa pod numer 536 437 005 lub umówić konsultację na dogodny termin pisząc na adres: kontakt@alzheimer.wroclaw.pl

Zadanie publiczne finansowane ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

pfron_logo-03.jpg
wallet-2561419_edited.jpg
bezpłatne badania pamięci
dla mieszkańców Gminy Siechnice
AdobeStock_187381509_edited.png

Zapraszamy mieszkańców Gminy Siechnice na bezpłatne badania pamięci. Zapraszamy wszystkich seniorów odczuwających problemy z pamięcią. Badania są bezpłatne i odbywają się na terenie Siechnic, Św. Katarzyny
i Radwanic.

Zapraszamy również opiekunów osób z demencją na bezpłatne konsultacje ze specjalistami.

Aby umówić się na badanie lub konsultację wystarczy zadzwonić pod numer 533 260 085.

Oprócz porady opiekunom zapewniamy bezpłatne poradniki na temat tego, jak radzić sobie w opiece nad chorym
z otępieniem.

1200px herb siechnice.svg.png

Zadanie współfinansowane ze środków Gminy Siechnice.

Bezpłatne badania pamięci dla mieszkańców powiatu wrocławskiego
AdobeStock_351166886_edited.jpg

Zapraszamy seniorów na bezpłatne badania pamięci oraz wykłady na temat profilaktyki otępień.

Badania i prelekcje realizowane będą na terenie gmin:

- Czernica,

- Długołęka oraz

- Siechnice.

Zapisy pod numerem telefonu: 536 437 005 lub mejlowo: kontakt@alzheimer.wroclaw.pl

Program Profilaktyki i Wczesnego Wykrywania Łagodnych Zaburzeń Poznawczych i Otępienia
u Mieszkańców Powiatu Wrocławskiego. Zadanie finansowane ze środków Powiatu Wrocławskiego.

Wektorowy POL_powiat_wrocławski_herb-01.png
bezpłatne konsultacje psychologiczne
dla uchodźców z ukrainy
Безкоштовна психологічна допомога біженцям з України у Вроцлаві.
AdobeStock_489688460_edited.png

Запрошуємо на безкоштовну консультацію до психолога.

Консультування проходить як у стаціонарній, так і дистанційній формі.

Запис на психологічну консультацію:

Телефон: 536 437 005

Електронна пошта: dfa.psycholog@gmail.com

edycja 3
AdobeStock_158497786.jpeg

Seniorze nie daj się oszukać!

Zapraszamy osoby starsze na bezpłatne szkolenia dotyczące bezpieczeństwa finansowego Seniorów. Zapewniamy porady specjalistów (prawnik i psycholog), bezpłatne poradniki, a także drobny poczęstunek.

Zapraszamy na warsztaty.

Zapisy i szczegóły dotyczące szkolenia pod numerem telefonu 533 260 085.

ZNAK_NBP_projekt_realizowany.jpg
"mgła pocovidowa",
czyli zaburzenia poznawcze
po infekcji covid-19
Obszar roboczy 5-100.jpg

Termin "mgła  pocovidowa" nie jest pojęciem medycznym, jest jednak używany w celu opisania subiektywnie odczuwanego pogorszenie funkcjonowania poznawczego i objawów, takich jak:

• zmęczenie,

• trudności z koncentracją,

• problemy z pamięcią,

• łatwe rozpraszanie się i

• niemożność skupienia się na wykonanych zdaniach.

Jeśli odczuwasz tego typu trudności zgłoś się po pomoc!

edycja 2
wallet-2561419_edited.jpg

Seniorze nie daj się oszukać w czasie pandemii!

Bezpłatne szkolenia dla osób starszych, o tak ważnym bezpieczeństwie finansowym Seniorów w czasie pandemii koronawirusa i nie tylko.

ZNAK_NBP_projekt_realizowany.jpg
szkolenia dla opiekunów
osób z otępieniem
asos_fot_na_www-03_edited.jpg

Od maja do listopada 2019 r. nasza Fundacja organizowała bezpłatne szkolenia dla opiekunów osób z otępieniem. Zajęcia przeznaczone były dla opiekunów rodzinnych. ​

Na szkoleniach zapewniliśmy profesjonalną wiedzę na temat:

- choroby Alzheimera i innych chorób otępiennych,

- opieki nad osobą z otępieniem,

- codziennej aktywizacji podopiecznego,

- dostosowania mieszkania do potrzeb osób starszych,

- form pomocy dostępnych dla opiekunów i podopiecznych.

​​„Projekt dofinansowany ze środków Programu Rządowego na rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014-2020”

asos_logo_ai-01male.[1].jpg
Światowy Dzień Alzheimera
ŚwiatowyDzieńAlzheimera_www-03.jpg

Z okazji Światowego Dnia Alzheimera zaprosiliśmy na bezpłatne porady:

- psychologa,

- dietetyka,

- trenera fitness,

- architekta wnętrz.

Mieszkańcy Wrocławia mogli przyjść i dowiedzieć się jak ustrzec się chorób otępiennych, zbadali pamięć za darmo. Skorzystali z bezpłatnych porad dietetyka, wykonali bezpłatną analizę składu ciała, trener fitness dobrał ćwiczenia fizyczne, architekt wnętrz bezpłatnie doradził, jak przystosować mieszkanie dla seniora.

ŚwiatowyDzieńAlzheimera_belka-05.jpg
DOMOWA OPIEKA
domowa_opieka_www-01.jpg

Dolnośląska Fundacja Alzheimerowska organizowała darmowe szkolenia dla nieformalnych opiekunów osób starszych w zakresie:

- rehabilitacji,

- czynności pielęgnacyjnych,

- pierwszej pomocy,

- żywienia chorych,

- możliwości uzyskania wsparcia,

- komunikacji z chorym,

- demencji i zaburzeń zachowania.

Szkolenia prowadzone były przez pielęgniarki i psychologa klinicznego.

domowa_opieka_belka_www-02.jpg
nbp_na strone-04.jpg

Seniorze nie daj się oszukać!

Warsztaty były kompletnym pakietem edukacyjnym składającym się z części poświęconych:

- zagrożeniom finansowym dla osób starszych

- planowaniem budżetu domowego,

- warsztatem kompetencji psychologicznych zwiększającym asertywność ekonomiczną,

- sposobami radzenia sobie z nadużyciami finansowymi oraz

- zagrożeniami finansowymi wynikającymi z zaburzeń funkcji poznawczych i sposobami radzenia sobie z nimi,
- najczęstszych sposobów nadużyć wobec osób starszych,

- metod zabezpieczenia się przed nadużyciem lub oszustwem,

- sposobów zabezpieczania kart płatniczych,

- postępowanie po utracie dokumentów w wyniku zgubienia lub kradzieży,

- skrajnie nieopłacalnych umów sprzedaży lub o świadczenie usług, np. medycznych,

- najczęstszych oszustw majątkowych wobec osób starszych (np. oszustwa telefoniczne),

- rzeczywistych kosztów pożyczek  (tzw. chwilówek),

pętli kredytowej.

Szczególną wagę poświęciliśmy zagadnieniom ochrony danych osobowych, gdyż drastycznie wzrasta liczba oszustw z wykorzystaniem danych osobowych osób starszych.

grupy wsparcia dla opiekunów
osób z otępieniem
adult-3368246.jpg

W 2019 r. prowadziliśmy grupy wsparcia dla opiekunów osób z demencją. Podczas spotkań opiekunowie mogli  wymienić się doświadczeniami w opiece oraz uzyskać wsparcie emocjonalne od osób będących w podobnej sytuacji.

Spotkania odbyły się we Wrocławskim Centrum Alzheimerowskim przy ul. Sikorskiego 7h we Wrocławiu.

Grupy prowadzone były przez psychologa, a udział w nich był bezpłatny.

proste i pomocne
logo_proste_pomocne.png

Projekt Proste i Pomocne powstał na bazie doświadczeń zespołu Wrocławskiego Centrum Alzheimerowskiego w pracy z osobami cierpiącymi na choroby otępienne. Opiekunowie często pytają nas o to, co robić z podopiecznymi, w jaki sposób ich aktywizować, jak ćwiczyć pamięć i czym wypełnić czas chorego.

W odpowiedzi na te potrzeby stworzyliśmy zestaw 10 narzędzi do terapii osób starszych z zaburzeniami funkcji poznawczych. Chcieliśmy przede wszystkim, aby narzędzia te były tak zaprojektowane, aby opiekunowie mogli je samodzielnie wykonać i stosować. Jednocześnie zespół ekspertów czuwał nad tym, aby wszystkie narzędzia miały wartość terapeutyczną i były dostosowane do potrzeb i możliwości osób starszych. Chcieliśmy, aby narzędzia były interaktywne i pozwalały na aktywny udział opiekuna w terapii. Zarówno same narzędzia, jak i instrukcje ich wykonywania, przeszły testy z udziałem osób starszych z otępieniem i ich opiekunów. Mamy nadzieję, że opiekunowie będą sięgać po instrukcje i tworzyć w domach narzędzia, które potem wykorzystają wraz z podopiecznymi. Wszystkie instrukcje do wykonania narzędzi oraz filmiki instruktażowe znajdują się na stronie projektu proste i pomocne (www.prosteipomocne.pl).

Projekt Innowacje na ludzką miarę - wsparcie rozwoju mikroinnowacji w obszarze usług opiekuńczych dla osób zależnych jest realizowany w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.

belka_proste_pomocne_Obszar roboczy 1.jp
bezpłatne konsultacje ze specjalistami
seniors-1505935.jpg

Zapraszamy osoby cierpiące na choroby otępienne oraz ich opiekunów na konsultacje z naszymi specjalistami. Podczas spotkania można zasięgnąć fachowej porady odnośnie diagnozowania i terapii zespołów otępiennych. Można porozmawiać z fachowcem na temat problemów w opiece czy przebiegu choroby.

Konsultacje ze specjalistami odbywają się we Wrocławskim Centrum Alzheimerowskim przy ul. Sikorskiego 7h we Wrocławiu.

Konsultacje są bezpłatne i należy umawiać termin spotkania telefonicznie: 533 260 085.

pakiet edukacyjny
poradnik_dla _mlodziezy_Obszar roboczy 1

Nasza innowacja polega na edukowaniu młodzieży w zakresie problemów poznawczych osób starszych w celu zachęcenia jej do większego zaangażowania na rzecz seniorów. Dzięki wiedzy na temat otępień młodzież zachęca osoby starsze ze swojego otoczenia do wykonywania profilaktycznych badań pamięci. Ideą naszego pomysłu jest zaangażowanie młodzieży we wspieranie osób starszych zależnych w profilaktyce zdrowotnej i zachęcanie ich do wykonywania badań przesiewowych w kierunku zaburzeń poznawczych. Wykonanie badania i diagnoza, np. wczesnych objawów choroby Alzheimera lub innych zespołów otępiennych, a co za tym idzie wdrożenie leczenia i edukacja zwiększa szanse seniorów na dłuższe i samodzielne funkcjonowanie w środowisku domowym. Innowacja bazuje na relacjach wnucząt i dziadków, w które często wpisana jest autentyczna troska, bezpośrednia komunikacja i gotowość na podjęcie działań przez wzgląd na tę drugą osobę.

Stworzyliśmy poradnik z informacjami dotyczącymi życia osób starszych: na jakie pojawiające się symptomy należy zwrócić szczególną uwagę, na jakie zachowania reagować, w jaki sposób reagować oraz gdzie szukać pomocy (np. adresy placówek oferujące pomoc osobom starszym zależnym, poradnie zaburzeń pamięci, organizacje wykonujące bezpłatne badania pamięci), jak rozmawiać z osobą starszą z zaburzeniami funkcji poznawczych, jak reagować na różne zachowania, i jak te zachowania rozumieć.

Z przeprowadzonego przez nas rozeznania wynika, iż wiedza osób młodych na temat problemu otępień jest prawie zerowa, a co za tym idzie postawy przez nią ujawniane są nie są korzystne dla osób starszych. Jednocześnie widzimy, iż młodzież nosi w sobie pokłady empatii wobec osób starszych i jest gotowa im pomagać tylko nie wie jak to robić.

Na innowację składa się pakiet materiałów edukacyjnych w tym scenariusz dla pedagogów, nauczycieli

i edukatorów chcących pracować z młodzieżą w wieku szkolnym do przeprowadzania ciekawych zajęć na ten temat. Z pakietu będą mogli skorzystać młodzi ludzie zrzeszeni w organizacjach młodzieżowych, np. harcerstwo, animatorzy kultury, lokalni działacze aktywizujący młodzież bądź seniorów, organizacje pozarządowe działające na rzecz osób starszych czy integracji międzypokoleniowej.

Do pobrania pakiet edukacyjny i poradnik dla młodzieży.

Pakiet edukacyjny powstał w ramach projektu grantowego Generator Innowacji. Sieci Wsparcia realizowanego przez Towarzystwo Inicjatyw Twórczych "ę" i finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020.

deska_scenariusz_Obszar roboczy 1.jpg
neuromuza
neuromuza-02.jpg

W 2018 r. nasza fundacja przeprowadziła innowacyjny projekt dla seniorów z zaburzeniami pamięci "Neuromuza". Specjalistka neuromuzykoterapii poprowadziła  cykl zajęć z wykorzystaniem muzykoterapii neurologicznej dla pacjentów z demencją oraz ich opiekunów. Muzykoterapia neurologiczna opiera się na terapeutycznym wykorzystaniu muzyki w poznawczych, czuciowych i ruchowych dysfunkcjach wywołanych uszkodzeniami bądź chorobami układu nerwowego. Muzyka traktowana jest jako bodziec, który bezpośrednio wpływa na neurofizjologiczne procesy mózgowe. Podstawę neuromuzykoterapii stanowią funkcjonalne zmiany w mózgu i funkcji behawioralnych powstające na skutek produkcji i percepcji muzyki. Stosowane techniki zostały wystandaryzowane zgodnie z terminologią oraz kliniczną aplikacją. Udział w terapii był bezpłatny.

neuromuza_belka_Obszar roboczy 1.jpg